Luonnonsuojelu ja elinympäristö
Luonnonsuojelu on toimintaa, jota voivat harrastaa kaikenlaiset henkilöt iästä, asuinpaikkakunnasta tai sukupuolesta riippumatta. Luonnonsuojelun ja oman elinympäristön merkitys ja hyvinvointi ovat viime vuosina nousseet tärkeiksi arvoiksi kaikkialla maailmassa. Luonnonsuojelu itsessään tarkoittaa erilaisten luonto- ja kasvityyppien, maisema-arvojen ja eliölajien monimuotoisuutta. Ympäristönsuojelun avulla voidaan ennaltaehkäistä ympäristön turmeltumista ja halutaan säilyttää suojeltava alue mahdollisimman luonnonmukaisena.
Viime vuosina on julkisuudessa puhuttu paljon niin sanotusta pienekosysteemeistä, joka tarkoittaa ihmisten pitkään jatkuneen toiminnan seurauksena ympäristössä tapahtuneita muutoksia.
Jokainen varmasti haluaa luoda asuinympäristöstään viihtyisän ja niin sanotusti oman itsensä näköisen. 2020 -luvulla on herätty koko globaalia maailmaa puhuttaneeseen ilmastonmuutokseen ja sen vaikutukseen kaikkalla maailmassa. Luonnonsuojelun, viljelyn ja metsien hyvinvoinnin kannalta, ilmastonmuutoksen torjuminen yksilöinä on erittäin tärkeää.
Mihin luonnonsuojelu keskittyy?
Luonnonsuojelu keskittyy uhkiin, joita ihmisen toiminta aiheuttaa sekä paikalliselle että globaalille ympäristölle. Yksittäisen henkilön velvollisuuksien lisäksi myös yrityksillä, kunnilla ja valtioilla on velvollisuus suojella luontoa. Luonnontilainen ympäristö voi turmeltua sekä kuormittua ympäristöjätteen ja rehevöitymisen vuoksi. Katsotaanpa, mitä käytännön tasolla ympäristönsuojelemiseksi voidaan tehdä. Eliölajien runsaus ja monipuolisuus on aina kiehtonut ihmiskuntaa, esimerkiksi uhanalaiset kasvi-, lintu- ja eläinlajit halutaan säilyttää. Lintujen havaintopaikat halutaan aina selkeästi kuvata ja kirjata kyseisen elinympäristön sekä lintulajien suojelemiseksi. Havainnontipaikan sijainti, kunta ja koordinaatit halutaan saada mahdollisimman tarkkaan ylös.
Elinympäristöä halutaan paitsi suojella, myös monipuolistaa. Suomessa ja maailmalla on havaittu tilanteita, joissa elinlajien kasvattaminen ja viljely ovat yksipuolistuneet. Erityisesti kalanviljelyn tarkoituksena on tuottaa asiakkaalle laadukasta ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. Suomessa viljellään eniten kirjolohta, jonka ympäristövaikutukset ovat nykyään selkeästi pienemmät kuin esimerkiksi 2000 -luvun alussa. Uhanalaisten eläinten ja eliöiden kohdalla, elinympäristöä pyritään aina suojelemaan.
Luonnonsuojelun lait ja asetukset
Ihminen on aina vuorovaikutuksessa häntä ympäröivän ekologisen ympäristön kanssa. Maaperä, biosfääri, vesistöt ja ilmakehä kuuluvat aina ekologiseen ympäristöön, josta ihminen ammentaa happea, energiaa, ravintoa ja vettä. Luonnonsuojelun avulla ympäristö voidaan pitää elinvoimaisena, sillä monet lait, asetukset, direktiivit ja päätökset ohjaavat toimeenpantavia päätöksiä. Aktiiviseen luonnonsuojeluun voi osallistua julkishallinnon, yksilöiden ja yrityksen lisäksi valtava määrä yhdistyksiä ja järjestöjä.