Maailman metsäpäivä lisää metsien arvostusta
Puiden istuttaminen on erittäin suosittua keväisin, sillä paras kylvöaika maailmanlaajuisesti on maalis-huhtikuu. Maailman metsäpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013, jolloin haluttiin kunnioittaa metsien monimuotoisuutta kaikkialla maailmassa. Maailman metsäpäivää vietetään aina 21. maaliskuuta.
Metsillä on valtava merkitys jokaisen ihmisen elämään. Sademetsiä kutsutaan maailmanlaajuisesti maailman keuhkoiksi, joilla on erittäin monimuotoinen, ekologinen merkitys. Sademetsät tarjoavat ihmisille ennen kaikkea happea ja visuaalista kauneutta, mutta myös energiaa ja toimeentuloa.
Metsät ovat lähellä meitä jokaista. Metsissä aistimme aidon luonnon kauneuden ja voimme hengittää puhdasta, raikasta ilmaa. Metsät puhdistavat yhteistä globaalia ilmastoa ja suojelevat maaperää. Maailman metsäpäivä -idea perustuu YK:n yleiskokouksen tunnettuun julistukseen, joka kannustaa arvostamaan metsiä ja pitämään ne kunnossa tuleville sukupolville.
Tietoa metsien hyvinvoinnista voi jakaa myös nykyaikaisesti verkossa, sillä FAO, eli Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö tuottaa maailmanlaajuisesti vietettävästä metsien päivästä tietoa eri kielillä. Tietoa löytyy muun muassa biopolttoaineista. Maailmanlaajuisesti ihmisiä kannustetaan järjestämään metsiin liittyviä tapahtumia ja jakamaan niistä kuvia sosiaalisessa mediassa.
Metsät tuottavat energiaa
Metsät ovat tärkeitä energiantuottajia, eli käytännössä noin 2/3 Suomen tuottamasta uusiutuvasta energiasta on kokonaan sidoksissa metsäteollisuuteen. Kaikenlaiset puusta valmistettavat tuotteet edistävät osaltaan biotalouden tuomaa kestävää kehitystä.
Biotaloudella tarkoitetaan aina uusiutuvia luonnonvaroja käyttävää, tuottavaa, markkinoivaa ja jalostavaa tuotantoa. Biotalouteen sisältyy myös kaikkiin biopolttoaineisiin perustuva talous. Vihreästä biotaloudesta, eli metsäbiotaloudesta puhutaan, kun tarkoitetaan tuotannon ja teollisuuden metsiin perustuvia monipuolisia toimintoja. Suomessa metsäteollisuus kuuluu huomattavimpiin energian käyttäjiin.
Metsäteollisuuden kärkikolmikossa ovat:
- Metsätehtaiden oman tuotantoprosessin kehittäminen ja tehostaminen, automaation avulla
- Energiantuotannon jatkuva tehostaminen, johon kuuluvat parannukset ja käytön lisääminen
- Höyryn käytön lisääminen vähentämällä höyryä lämmön talteenotossa, sillä normaalisti energiatehokkuutta parantavia investointeja suoritetaan harvoin, jolloin vaikutus on aina lyhytaikainen. Tuotantoprosessin energiatehokkuutta lisäävät toimenpiteet tuovat mukanaan aina onnistunutta, jopa pidempiaikaista energiansäästöä.
- Metsien kestävä käyttö tarjoaa pitkäaikaista hyvinvointia niin nykyisille kuin tulevillekin sukupolville. Suomen Luonnonsuojeluliitto tarjoaa tärkeää tietoa luonnonsuojelemisesta monin eri keinoin.
- Suojele metsiä, älä roskaa. Lasin ja muovin maatuminen kestää todella pitkään, ne eivät kuulu luontoon.